Ενημερωτικό δελτίο 06.09.2012

Αρώνια Πιερία - PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS LAB

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη συνεργασίας με την εταιρία “PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS LAB’’ με σκοπό την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους συνεργαζόμενους παραγωγούς όσο αφορά στον τομέα Λίπανση – Θρέψη, με στόχο την παροχή ενός ολοκληρωμένου - πλέον - πακέτου υπηρεσιών κατευθυνόμενης γεωργικής πρακτικής. 

H “PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS LAB’’ ιδρύθηκε από τους M.Sc. Χημικό – Περιβαλλοντολόγο κ. Βογιατζή Χρήστο και M.Sc. Χημικό – Οινολόγο Δημητριάδη Θεόδωρο, τον Αύγουστο του 2010 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αναλύσεων και συμβουλών προς ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς.

Ο στόχος της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι η εξυπηρέτηση των συνεργαζόμενων παραγωγών στον μέγιστο βαθμό, η οποία εδράζεται στην ορθή λογική της συνεργασίας, της εμπιστευτικότητας και της ορθής επιστημονικής αξιοποίησης του εξοπλισμού μας.

Το εργαστήριο της “PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS LAB’’ είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες προς τους παραγωγούς, οι οποίοι θα έχουν ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να πορούν να βελτιώσουν με τον ιδανικότερο τρόπο την παραγωγή τους. Επιπρόσθετα, η χρήση τέτοιων υπηρεσιών οδηγεί σε λελογισμένη χρήση διαφόρων μέσων λιπάνσεως με απώτερο σκοπό τόσο το οικονομικό όφελος για τον παραγωγό όσο και την προστασία των υπόγειων υδάτων λόγο της ελάττωσης των ποσοτήτων λιπάσματος.

Όσο αφορά στις περιόδους δειγματοληψίας εδάφους, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:


Παλαιοί καλλιεργητές:
15.12.2012 – 15.01.2013
Νέοι καλλιεργητές:
15.10.2012 – 15.11.2012


Σε κάθε περίπτωση και για την καλύτερη οργάνωση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, ο Δρ. Γ. Μπάρδας είναι στη διάθεσή σας

email: g.a.bardas@gmail.com, κιν.: 6974812741


Ενημερωτικό δελτίο  22.07.2012


Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης αποτελεί η παραγωγή φυτικού υλικού απαλλαγμένου από φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς, με σκοπό τη δημιουργία γεωργικών εκμεταλλεύσεων βιολογικού χαρακτήρα, με μειωμένο κόστος παραγωγής και αυξημένες προσδοκίες παραγωγής ποιοτικού προϊόντος.


Στα πλαίσια της συνεχούς επαφής μας με τις συνεργαζόμενες ομάδες παραγωγών αλλά και με τους νέους επίδοξους καλλιεργητές φυτών αρώνιας, θα θέλαμε να φωτίσουμε κάποια θολά σημεία που τεχνηέντως δημιουργούνται από κάποιους με σκοπό την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης χρονική συγκυρίας και το προσωπικό κέρδος, αδιαφορώντας για την ίδια την καλλιέργεια και για το μέλλον των νέων καλλιεργητών που στρέφονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Πιο συγκεκριμένα,

σχετικά με τη φημολογούμενη ύπαρξη βουλγάρικων ποικιλιών αρώνιας οι οποίες εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσαρμοστικότητας στον ελλαδικό χώρο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως τα συγκεκριμένα φυτά ανήκουν στο είδος Aronia melanocarpa (ποικιλίες Viking, Nero) και όσο αφορά στο γενετικό προφίλ τους δε διαφέρουν στο ελάχιστο από τον ιδιαίτερο κλώνο της ποικιλίας Viking που παράγει η φυτωριακή μας επιχείρηση, σχετικά με τα χαρακτηριστικά προσαρμοστικότητας στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, αποτελούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία παράγονται ως σπορόφυτα ή μοσχεύματα σε φυτωριακές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα επίπεδα υγιεινής, με αποτέλεσμα η εισαγωγή φυτών να συνοδεύεται από ταυτόχρονη εισαγωγή και των φυτοπαθογόνων που ενδημούν στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσβολή φυτών αρώνιας από το προκαρυωτικό παθογόνο Erwinia amylovora, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα μείωσης της παραγωγής των μηλοειδών στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο παθογόνο ενδημεί στη Βουλγαρία στην καλλιέργεια αρώνιας και είναι ο κυριότερος από τους λόγους για τους οποίους η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος ακολουθεί φθίνουσα πορεία στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια. Άμεσο επακόλουθο του συγκεκριμένου προβλήματος ήταν η στροφή των Βούλγαρων καλλιεργητών αρώνιας στη δημιουργία φυτωριακών μονάδων παραγωγής με σκοπό την εκμετάλλευση της ζήτησης στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι προσβολές από το συγκεκριμένο βακτήριο δεν είναι εμφανείς στα ετήσια φυτά που εμπορεύονται, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται ήδη γεωργικές εκμεταλλεύσεις αρώνιας στη Βόρεια Ελλάδα με προβλήματα βακτηριακού καψίματος.


Το μοναδικό θέλγητρο απόκτησης των συγκεκριμένων φυτών είναι η μειωμένη τους αξία – πολλές φορές δεν ισχύει ούτε αυτό – και είναι ανήθικο να εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι την ανάγκη νέων ανθρώπων για αναζήτηση διεξόδου στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, προμηθεύοντάς τους με αρχικό υλικό η πορεία του οποίου είναι διαγεγραμμένη.


Η φυτωριακή επιχείρηση Αρώνια – Πιερία καθώς και οι συνεργαζόμενες ομάδες παραγωγών είναι στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί παρέχοντας συνεχή βοήθεια και υπηρεσίες διάγνωσης – υποστήριξης των καλλιεργητών, οι οποίοι εξαιτίας των προαναφερθέντων αντιμετωπίζουν προβλήματα στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.


Δρ. Γεώργιος Α. Μπάρδας

Γεωπόνος – Φυτοπαθολόγος

Σύμβουλος Βιολογικής Καλλιέργειας

g.a.bardas@gmail.com/ 6974812741Copyright ©   2011 www.aroniapieria.gr
Cultivation of Aronia berries, kalithea - Pieria
Ελληνικά English
Ποιοί είμαστε Προϊόν Διάθεση Ενημέρωση Νέα Συνεταιρισμού Επικοινωνία